Den smarta kommunen, liksom den smarta staden, öppnar upp för massor av nya möjligheter. Allt från äldreomsorg till polisarbete till avfallshantering kommer att påverkas. Men vad behöver du veta innan du sätter i gång? Var ska du ens börja?
Här är några vanliga tips och funderingar:
Titta först på den tillgängliga informationen
Under författandet av e-boken Smarta städer och kommuner – vart ska man börja? pratade vi med IKT Norways Fredrik Syversen. Han tar upp hur vanliga misstag görs i städer och kommuner som har ekonomi men inte har planerat ordentligt: De investerar i dyr teknik utan att ha en tydlig uppfattning om teknikens egentliga syfte.
De flesta kommuner kan tjäna en hel del genom läsa igenom tispen här nedan – ibland innehåller en smart lösning faktiskt inte särskilt mycket teknik.
Förbered dig för växtvärk
Vår framtidsoptimism kan göra att vi ignorerar de risker och bieffekter som kan störa befintliga system. Ju mer du automatiserar, ju mer effektivt blir det. Detta kan innebära att arbetstillfällen försvinner och/eller att du behöver investera i utbildning av befintlig personal.
Hur hanterar du den smarta stadens konsekvenser?
Öppen vs dold information
Smarta system använder enorma datamängder som har samlats in i hela städer eller kommuner. Låter du allmänheten få tillgång till dessa, så fler har möjlighet att använda dem för bra saker? Eller väljer du att dölja denna data för att skydda människors privatliv?
Och hur gör du med tillgången till själva systemen? Å ena sidan vill du inte att systemen ska kunna hackas, å andra sidan vill du uppmuntra de med entreprenörsanda att haka på utvecklingen. Är det möjligt att hitta en bra balans?
e-bok: Smarta städer och kommuner – var ska man börja?
En smart stad är en stad som förstärks av sensorer, datainsamling, artificiell intelligens och sammanlänkning för att hantera nästan varenda del av den mer effektivt. I grund och botten handlar det om att hela staden går online – inte bara människorna i den.